Xerjoff Erba Gold bence Erba Pura ve Kirke’ye göre çok daha dengeli, çok daha giyilebilir bir koku. Erba Pura ve Kirke’yi de severim ama ikisinde de bana biraz fazla gelen o sentetik, çok güçlü bir taraf var. Özellikle uzun süre kullandığımda boğucu olabiliyorlar. Erba Gold’da ise daha doğal, daha naif bir his var. Hatta açılışta gelen narenciye kokusu o kadar gerçekçi ki, sanki kabuğunu sıktığınız anda çıkan portakal ve limon esansı burnunuza geliyor.
Açılışı portakal, Sicilya limonu ve bergamotla resmen parlak, ferah bir şekilde yapıyor. Zencefil dokunuşu sayesinde de biraz baharatlı bir kıpırtı var, açılışı sıkıcı olmaktan çıkarıyor. Orta notalara geçtikçe kavun, armut ve yeşil elma devreye giriyor; çok tatlı değiller ama meyvemsi, sulu bir ferahlık katıyorlar. Tarçın, kakule ve karanfilin hafif baharatlı havası da bu meyvelerin altını dolduruyor, daha karakterli bir hale getiriyor.
Dipte ise beyaz misk ve vanilya sayesinde hem temiz hem de tatlımsı bir sıcaklık geliyor. Kehribar ve odunsu notalar da kokuyu çok güzel sabitliyor, kalıcılığı güçlendiriyor.
Benim fikrim şu: eğer elinizde Erba Pura varsa Erba Gold’u almanıza gerek yok, ya da tam tersi. İkisi aynı kategoride ama Gold bana göre daha dengeli ve daha doğal hissettiriyor. Özellikle Erba Pura’nın o yoğunluğundan yorulanlara Gold çok daha rahat gelecektir. Ama hiçbiri yoksa ve ikisinden birini düşünecekseniz ben kesinlikle Erba Gold’u denemenizi öneririm. Gençler genelde Erba Pura’ya bayılıyor ama Erba Gold daha olgun, daha şık bir parfüm olmuş.